LIMTE:N- Depresiunea Transilvaniei(Fagaras, Sibiu)
S- Subc. Getici si o portiune din Subc. de Curbura
E- Culuarul Timis-Cerna
V- Valea Prahovei CARACTERISTICI GENERALE :Detin o suprafata de 14040 km˛(21% din spatiul montan din Romania) si se extind pe o lungime de 250 km in directia E-V, intre Valea Prahovei si Culuarul tectonc Tims –Cerna.
Este ramura cea mai impunatoare din Carpatii Romanesti cu masive inalte, atingand altitudini de peste 2500m, si diferente de nivel mari fata de depresiunule si de regiunile inconjuratoare.Se remarca existenta celor trei platforme de eroziune :Borascu, Rau Ses, Gornovita.
STRUCTURA GEOLOGICA :Relieful este alcatuit in cea mai mare parte din sisturi cristaline si din roci sedimentare mezozoice, ce contribuie la accentuarea caracterului de masivitate.
Relieful carstic dezvoltat pe calcare si conglomerate calcaroase este caracterizat printr-o mare diversitate. Carpatii Meridionali sunt fragmentati de vai transversale si de culoare tectonice in masive bine individualizate, ce constituie noduri ortografice impunatoare.
Principala resursa de subsol este carbunele. In Depr. Petrosani in prima parte a mezozoicului s-au acumulat 25 de strate de huila. La Schele se exploateaza antracit, iar in muntii Suranu minereuri de magneziu.
RELIEFUL :Carpatii Meridionali dispun de un numar mic de depresiuni :Depr. Lovistei, Depr. Petrosani, Depr. Hateg.
Relieful se imparte :
a)Grupa muntilor Bucegi :este cuprinsa intre Valea Prahovei si Valea Dambovitei. Este alcatuita din : M. Bucegi, Piatra Craiului, Leaota si culuarul Rucar-Bran
b)Grupa muntilor Fagaras: este cuprinsa intre Valea Dmbovitei si Valea Oltului.Este alcatuita din o culme unitara in N :M. Fagaras, si cateva masive izolate in S :M. Cozia, Frunti, Ghitu, Iezer.
c)Grupa muntilor Parang :este cuprinsa intre Valea Oltului si Valea Jiului. Este alcatiuta din :M. Parang, Capatanii, Lotrului, Candrel, Sureanu.
d)Grupa muntilor Retezat-Godeanu :este cuprinsa intre Valea Jiului si Culuarul Timis-Cerna. Este alcatuit :M.Retezat, Codreanu, Cernei, Mehedinti, Valcanului, Tarcului
INALTIMI MAXIME :Bucegi→Vf. Omu-2505m
Fagaras→Vf. Moldoveanu-2544m
Parang→Vf. Parangul Mare-2519m
Retezat→Vf. Peleaga-2509m CLIMA :Climatul caracteristic este cel montan, etajat, cu temperaturi medii anuale de -2 C pe varfurile cele mai inalte, si 2-3 C spre poale.Cantitati anuale de precipitatii de 1200-1300 mm/an cad in cea mai mare parte sub forma de zapada.
RETEAUA HIDROGRAFICA :Raurile au insemnat potential hidrografic valorificat prin amenajarea unor lacuri de acumulare pe Arges(Vidraru), Sebes, Sadu, Raul Mare.
In etajul alpin si subalpin, care au cea mai larga extinere din Carpatii Romanesti, sunt localizate 155 de lacuri glaciare, intre care cel mai adanc este Zanoava, iar cel mai extins este Bucura.
VEGETATIA SI FAUNA :Padurile de conifere si cele de foioase, dezvoltate pe soluri brune si brun-acide, sunt etajate, aflandu-se intre 800 si 1800m, si au o distributie diferentiata.
Pe vesantii nordici, padurile de molid au o extindere mai larga in timp ce versantii sudici sunt acoperiti in mare parte de padurile de amestec. Pajistile alpine, subalpine si pasunile de munte permit desfasurarea celui mai intens pastorit din Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu