LIMITE: N- Valea Somesului
S- Dunarea
E- Culuarul Timis- Cerna
V- Dealurile de V si Campia de V
CARACTERISTICI GENERALE :Ocupa o suprafata de 17714 km(cca 27% din suprafata Carpatilor Romanesti). Reprezinta sectorul cel mai fragmentat si cel mai coborat, avand o altitudine medie de 650 m si una maxima de 1849 m in varful Curcubata Mare.
STRUCTURA GEOLOGICA :Culuarele de vale si depresiunile ii fragmenteaza in mai multe unitati cu o mare complexitate litologica si structurala. Sunt alcatuiti din sisturi cristaline, roci vulcanice si roci sedimentare mezozoice si neozoice care contin zacaminte importante de aur, argint, cupru si zinc.
In cuprinsul lor se gasesc si zacaminte de carbuni superiori(Anina si Domon), marmura(Ruschita), talc, azbest si calcare utilizate ca material de constructie.
Relieful dezvoltat pe sisturi cristaline si roci vulcanice prezinta forme masive si greoaie(M. Semenic, Locvei, Poiana Rusca, Bihor). In M. Metaliferi s-a dezvoltat pe roci vulcanice si sedimentare un relief de eroziune diferentiata.
Relieful carstic cuprinde platouri carstice, lepiezuri si doline(Padis-Cetatile Ponorului, Vascau, Carbunari), lacuri carstice(Ighil si Varasoaia), pesteri(Pestera Vantului, Pestera Ursilor, Pestera Meziad ; in Pesterile Scarisoara si Focul Viu sunt conservati ghetari) avene(prapastii) adanci si chei(Nerei, Intregalde, Rameti)
RELIEFUL :Subdiviziunile reliefului Carpatilor Occidentali sunt :
a)Grupa muntilor Banat :sunt situati intre Valea Dunarii in S, Culuarul Timis-Cerna in N si E si Dealurile piemontane in V.
Alcatuire :
-M. Semenic, Almajului, Locvei, Dogmecea
-Depresiuni :Almaj, Caras-Ezer
b)Grupa muntilor Apuseni :sunt situati intre Somes, Dealurile si Campia de V si Pod. Transilvaniei
Alcatuire :
-M. Bihor, Vladeasa, Giulau, Muntele Mare
-grupa muntulor Muresului :M. Metaliferi si M. Trascau
-grupa muntilor Crisului :M. Zarand, M. Padurea-Craiului si Codru Moma
c)Grupa muntilor Poiana Rusca :situati intre Culuarul Bistrei in S, Culuarul Mures in N, Culuarul Striului si Depr. Hateg in E, iar in V Campia Lugoj. CLIMA :Carpatii Occidentali sunt expusi direct maselor de aer vestice, umede, asa incat precipitatiile medii sunt de 1000-1200mm/an, iar temperaturile medii anuale sunt cuprinse intre 1 C-pe cele mai inalte culmi, si 6-7 C la poale. RETEAUA HIDROGRAFICA :Raurile apartin bazinelor Cris, Mures, Somes, Timis care varsa in Tisa ; in S cateva rauri se varsa direct in Dunare(Nera, Caras, Cerna).O parte din potentialul hidroenergetic este valorificata de Portile de Fier sau de hidrocentrale mai mici.
VEGETATIA SI FAUNA :In Carpatii Occidentali cea mai mare extindere o au padurile de foioase(fag, stejar, gorun) dezvoltate pe solurile brune si brun- acide
Se adauga paduri de conifere la peste 1200m altitudine si pajisti subalpine. Suprafete intinse au fost inlocuite de pajisti. In M. Banatului datorita influentelor climatice se intalnesc specii de plante si animale din sudul continentului.
Fauna :pentru padurile de foioase sunt specifice mistretul, viezurele, lupul, vulpea, pisica salbateca, iepurele. In etajul coniferelor se adauga caprioara, veverita, pasari(ciocanitoarea, cinteza).Animalele de interes cinegetic sunt :ursul, cerbul, rasul si cocosul de munte
i bbun
RăspundețiȘtergereEste interesant.
RăspundețiȘtergereInteresant,pentru un proiect(de făcut)
RăspundețiȘtergereSper sa iau 10! nu vreau sa fac ,,hate'' dar este cam plictisitoare faza cand spui despre subdiviziuni si de grupa muntilor.
RăspundețiȘtergere